تالک

تالک سودو منوکلينيک سه لايه اى سيليکاته اى ورقه اى ( فيلوسيليکات) است بين لايه هاى تترائدرى (سيليسيم-اکسيژن) لايه اکتائدرى بروسيت موجود است تالک حالت صابونى و چرب دارد.

خواص فيزيکى

H=1  Sp.Gr=2/6 -2/8    تالک در نمونه دستى حالت صابونى داشته داراى جلاى مرواريدى است و  سفيد بى رنگ ،سبز کم رنگ يا خاکسترى مى باشد .در حالت تجزيه متمايل به زرد تا قرمز يا قهوه اى است.

رنگ و چند رنگى

در مقطع نازک تالک بى رنگ است.

شکل

تالک کانى ورقه ايست غالبا” به صورت مجموعه دانه هاى فيبرى ريز يا فلسى و ورقه اى ديده مى شود که کاملا” شبيه ميکاهاى بى رنگ است .

رخ

رخ کامل در (001) ديده مى شود.

بير فرنژانس

حداکثر بيرفرنژانس در مقاطع (010) و يا مقطع عمود به رخ ديده مى شود(پائين سرى سوم).

ماکل

ماکل در تالک نادر است اما ممکن است بلورهاى شبه کوبيک ايجاد کند.

شکل تداخلى در نور متقارب

در نور متقارب دو محورى منفى است.

جهت يابى نورى

خاموشى عمدتا” در راستاى رخ مستقيم است علامت  طولى مثبت است.

وجه تمايز و خواص مشخصه

تالک خيلى شبيه به ميکاى بى رنگ و پيروفيليت است. مسکويت و پيروفيليت 2v  بزرگتر دارند و فلوگوپيت داراى ضريب شکست بيشتر است بروسيت غالبا” رنگ تداخل عادى آبى داشته و يک محورى مثبت است تشخيص تالک ريزدانه از سريسيت با ميکروسکپ امکان پذير نيست.

تجزيه

تالک حاصل تجزيه غير عامل سيليکات هاى منيزيوم (اوليوين ،انستاتيت و غيره) است، همچنين از تجزيه هيدروترمال سنگ هاى اولترا مافيک نيز حاصل مى شود به وسيله دگرگونى کربنات، (Co2) آزاد مى شود که در اثر ترکيب با سپانتين، تالک و منيزيوم ايجاد مى شود، با پيشرفت دگرگونى و افزايش Co2  ممکن است تالک به منيزيوم  و کوارتز تجزيه شود.

محل پيدايش

معمول ترين محل پيدايش تالک  درتالک شيست و تالک – ترموليت شيست درجه پائين است.

تالک به عنوان اولين کانى سيليکاتى در زون  هاى مجاورتى دولوميت هاى ناخالص تشکيل مى شود تالک در درجه حرارت هاى کمى بالاتر از کلريت يا ترموليت پايدارتر است و ممکن است دردگرگونى شيست سبز (گرين شيست) درجه پائين تشکيل شود (به خرج کلريت يا ترموليت).

در اثر تجزيه هيدروترمال پريدوتيت ها و سنگ هاى اولترا مافيک مشابه سنگ هاى تالک يک پارچه و ناخالص ايجاد مى شود سنگ صابون يا استياتيت ” Soapstone ,STEATITE ” که اين عمل تحت پديده Steatitzation  صورت مى گيرد که با پديده سرپانتينى شدن به طور پيوسته در ارتباط است .

متامورفيسم CO2  سرپانتيت باعث تشکيل تالک و منيزيت در درزه ها و سطوح شکسته سنگ ها مى گردد.